Kantlijn in quarantainetijd | Maandag 8 juni 2020

Les van Ruby


Woningnood. 


Niets nieuws: er zijn te weinig huizen in Nederland, en zeker te weinig betaalbare huizen. Veel mensen wonen te duur, te klein of tijdelijk, moeten bij anderen intrekken of staan zelfs op straat. Kopen is voor veel mensen onmogelijk, de wachtlijsten lopen op en de huren stijgen.


Waar komt deze wooncrisis vandaan? Een veilig en betaalbaar dak boven je hoofd is een basisrecht. Hoe heeft het dan toch zo kunnen lopen? Experts zeggen dat het komt door bewust politiek beleid: het aantal sociale woningen is afgebouwd, investeerders werd gestimuleerd om woningen op te kopen en daarmee te speculeren, de corporaties moeten een enorme belasting betalen over sociale huurwoningen waardoor ze minder overhouden om nieuwe woningen te bouwen, etc. etc.


Gevolg: jongeren blijven noodgedwongen langer thuis wonnen, middengroepen als leraren en verpleegkundigen kunnen niet wonen in de stad waar zij werken en het aantal dakloze mensen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld.

Opdracht:

Beschrijf jouw eigen verhaal óf jouw ideeën over wonen. Kies er óf voor om jouw eigen ervaringen te beschrijven: denk aan hoe jij dit zelf hebt ervaren, nu of toen je jonger was. Was er toen ook zo’n groot tekort? Ben je gaan kraken, of gaan samenwonen, de stad uitgegaan? Heb je nu een stabiele woonsituatie?

Of beschrijf jouw mening over dit onderwerp: wat vind jij dat er zou moeten gebeuren om dit op te lossen? Heb je er vertrouwen in dat het voor mensen met een laag inkomen beter wordt? Wat zou je voor jezelf willen? En is dat mogelijk?


Voel je natuurlijk ook vrij om het anders aan te pakken als je dat liever doet.


Containerbouw en andere creatieve alternatieve om te wonen

Zag deze week een video op YouTube van Kirsten Dirksen over containerbouw. Aan de buitenkant zag het als 3 opgestapelde containers.

Maar als je binnen keek dan zag als een gewone twee verdieping woning voor een echtpaar met 2 kinderen met gewone muren.


Het is een oud idee om met containers te bouwen. 

Dacht dat in Amsterdam een hele wijk van containerbouw bestond.

Containers zijn redelijk goedkoop en ze zijn van Cortenstaal gemaakt

Dus onverwoestbaar en ze kunnen tegen een stootje daar zijn ze opgebouwd

Ze zijn tegen regen en wind bestand.

Een container is in principe een casco constructie met 4 kant en klare wanden

Als een Lego blok kun je ze opstapelen en ramen uitzagen.

Een ander idee van klein wonen is een huisje bouwen op wielen

Of als je genoeg geld een hele camper verbouwen

Of illegaal  in een tuinhuisje wonen

Een stukje grond kopen en dan ondergronds wonen.

Of hoogbouw plegen.

Vroeger woonden mensen in grotten

Ik zag dat mensen weer oude mergelgrotten bewoonbaar maakten.

Of oude pakhuizen [lofts] maar dat is tegenwoordig te duur

Maar denk aan oude fabrieken die niemand meer wil en het verbouwen.

Woonboten is ook een alternatief

Toen ik nog gezond was.

Was ik van plan om een huis in Bali of Lombok te kopen en een B and B te beginnen 

En tochten te organiseren om de omgeving te verkennen met moutain bikes.

Lekker Balinees eten klaargemaakt door lokale mensen die ik in dienst neem

Het personeel mag in het huis wonen als er geen gasten zijn.

Zomers woon ik dan in Holland en de winter op Bali of Lombok.

De prijzen van huizen zijn laag in Indonesië

Een jaar huur kostte 200 euro in Lombok

5 Jaar geleden toen ik 3 maanden in Lombok verbleef.

Kostte een huis met 5 kamers 2000 euro.

Een maaltijd 1 euro soms nog goedkoper als een afhaal maaltijd door een huisvrouw gemaakt, kostte welgeteld 10 cent dus een dubbeltje.


Het is vermakelijk als je op YouTube kijkt.

Welke alternatieve manieren van wonen er bestaan.

- Ronald Pessy

Nootwoning


Mijn woning in een notedop, past er in, dopnoot en nootdoppen maar..4 bij 5,20 meters 4-kant..,rond- de hoek om Belgen gek te maken, zak friet in ronde kamer, met pindanootsaus, nood aan veel boeken, notenkraker, nood om binnen en buiten te geraken, nodig noten gaan verkopen in een eigen noten huisje, nodig als noodwoning om notoir te crashen...de huur blijft laag al ben ik van Fl. 234,00 al terechtgekomen op tegen de € 260,oké in 32 jaar, ik zat in de tram en een meisje wees haar vriendinnen een woning aan nabij “De Amsterdamsche Bank”, 250 euro pm begreep ik met z’n tienen...mag dat coronawise geschreven?! 25 Pp de vrouw of man..rest gaat natuurlijk op aan drank, blowen, snacks en hamburgers en wat vega.. Arbeiderswoninkje in Slotermeer bij Oma vroeger, knus met neef en nicht. Met tuin. Hokken met gezinnetje nabij Amstel, veekassen naar Stadionweg, weg stadion grotendeels.. ruimer, pleinen alom, bussen en trams ook..Studentenflats Diemen, kippenhok, keuken in gemeenschap zonder goederen, Hat-eenheid heb nog, eenheid ver te zoeken,gemeenschapszin ingesloten niet uitgesloten..

De infrastructuur van Diemen, je moet roeien met de riemen waar er water is..meer klik-dan roeispanen, klein burgerlijk in de majem, de Genever smaakte jarenlang te goed..geen haan die ernaar kraait. Sportparken. Kunstenaarsparken, langzamerhand verdwijnen de trekpleisters, zelfs “De Trekpleister “ is verdwenen, geen trekpleister te krijgen, alleen een blikvanger op half 11, alleen het rijdende blik dendert door, nog even minder dan voor Corona, wat helpt? Minder blik, minder agglomeratie, periferie, woonterpen leiden tot meer snerpen van snavels van weidevogels niet een wijk die zo heet, in ga je mee naar Diemen Zuid want je ziet er lekker uit, minder grote huizenmarkt, woonduur opsparen, minder VVD-CDA, minder links meer groen..meer leefbaar minder Diemen, meer bomen minder papier meer leven, een vruchtbare kringloop ...

- Marcel Bergmeyer


0 keer bekeken