Kantlijn in quarantainetijd | Vrijdag 15 mei 2020

Bijgewerkt: jun 29

Les van Chiel


Keuze uit vier opdrachten


Opdracht 1: De afgelopen weken kon je ze in elk park zien. Vol leven, nieuwsgierig, zenuwachtig, op hun eigen eilandje liggen verliefde stellen op het gras. Zijn die verliefd geworden tijdens de lockdown? Hoe hebben ze elkaar dan ontmoet? En hoe hebben ze de anderhalvemeterregel gebroken? Wie nam die stap en wat ging er toen door hun hoofd? Ze verbraken de wet voor de liefde. Volgens mij opent zich daar een schatkamer vol verhalen. Ga maar naar binnen.

Opdracht 2: Het Verhalenmoeras. Dat is waar alle verhalen zonder structuur, zonder innerlijke logica, ten onder gaan. Ik heb er al vele verhalen aan verloren. Structuur aanbrengen. [...]


Opdracht 3: Jouw wereld is zoals je die ziet. Je karakters krijgen kleur door hoe ze op de gebeurtenissen in je verhaal reageren. Het is fijn daarmee te oefenen, dan gaan die karakters in je pen zitten. Dat kan je bijvoorbeeld zo doen: kies je belangrijkste twee of drie personages en laat ze ieder voor zich dezelfde gebeurtenis beschrijven. Laat ze bijvoorbeeld getuige zijn van een ongeluk(je), of bezoekers zijn van hetzelfde concert, of op dezelfde ochtend dezelfde wandeling maken. Denk na over hoe het perspectief van je personage de beschrijving vormgeeft. Wat ziet hij over het hoofd? Welke dingen vallen haar extra op? Deze oefening kan je ook met voorwerpen doen en met mensen. Het is ook leuk om je personages elkaar te laten beschrijven.


Opdracht 4: De schrijver en kunstenaar George Perec wist dat de meester zich in de beperking toont. Hij legde zichzelf een kwellende beperking op door een roman in het Frans te schrijven zonder de letter 'e'. Lees dat nog maar eens. Ja. Echt. En het is hem gelukt: https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Manco

4e dimensie


Er kwam eens, in ‘69, een met 6000000en gevallenen, griep uit Megachinastad. Ten tijde van Vietnam ging de wereld niet in quarantaine, er kwam een... Megahippyfestival in Us.     Vrije liefde, hasj, lsd, HendriX, Santana. Ten Years After, 50 Years After we cheared with a certain beer. Nu is dat een epipandemie. Menigeen in paniek, behalve een verscheidenheid aan gekken, met afstand! Geen afstand... Terug naar ‘69, vandaar naar 2021 vandaar..


- Marcelius

Ongeveer 10 regels Gedicht

              Zonder A


Eens een Mom blijft een Mom

Ze word soms Mem genoemd

North of our Country

They tolk otherwise

In Mokum 

They tolk "plet Emsterdem"

Ik schreef het fonetisch op.


Verdomme, het is niet moeilijk

Zonder die genoemde klinker

Dit gedicht is "finished"


De zinnen zijn krom

En ze lopen plezierig kreupel

Ik heb meer regels geschreven

Mijn dichters bloed stroomde 

Overvloedig.


Werd een niet te stuiten geouwehoer.


- Ronald Pessy

Lentelied met een klinker minder


De lente snelt vooruit

De zomer moet nog komen

De merel zingt hoog in de bomen

Zijn zo kenmerkend geluid.

In vrolijkheid zet iedereen zich buiten.

Hier dineren is de nieuwe norm.

Met genoegen spreidt men een kleedje in vorm

De drukte is niet meer te stuiten.

Ik hoef niet zo nodig er op uit.

Liever blijf ik lekker binnen,

Gefilterde herrie tegen mijn ruit.

Schrijvend een vers verzet ik mijn zinnen

Negeer ik volledig het buitengeluid

En kies ik de lente om mee te beginnen.


- Sytske van Bochove

29 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven